HELL'S GROUND (2007)

aka ZIBAHKANA

Regissør: Omar Ali Khan
Skuespillere: Kunwar Ali Roshan, Roshane Ejaz, Rubya Chaudhry, m.f.


Før HELL'S GROUND var Omar Ali Khan mest kjent som en filmkritiker og stolt eier av isbutikken "The Hot Spot" i Islambad hvor man kunne diskutere kultfilmer med en fersk sorbet i hånden. Det var ikke før Pete Tombs, eieren av DVD-selskapet Mondo Macabro, tok kontakt at Omar fikk debutere som regissør. Resultatet ble Pakistans første moderne skrekkis.

HELL'S GROUND handler om en gjeng med ungdommer som er på vei til å se "det heteste bandet i Pakistan". I sin slitte Volkswagen klarer de ikke å motst
å det obligatoriske tilbudet om en snarvei.

Det er ingen hemmelighet at Khan låner en del fra klassikerne, men heldigvis har filmen nok med Lollywood-galskap til å heve seg over klisjeene. Bruken av de vestlige sjangertradisjonene oser i tillegg en god dose ironi, og brukes som et komisk virkemiddel. Og i motsetning til de fleste nyere skrekkfilmene, bruker HELL'S GROUND konvensjonene til å skape en ny pakke. Dette er en 70-talls skrekkfilm sett igjennom to frekke pakistanske øyne som er ute etter å hylle ungdommen og gjøre narr av autoritet og religion.

Etter en fargerik begynnelse med introduksjon av de karikerte, men morsomme karakterene, klarer Omar Ali Khan å skape en skitten stemning med god bruk av gufne locations og intens lyssetting. Filmen er langt ifra glattpolert; det minimale budsjettet preger bildene, men filmens utstråling og sjarm overgår det meste. Musikken varierer fra gamle Pakistanske poplåter, som fenger som et helvete, til egenkomponerte saker av Stephen Thrower. Han er nok mest kjent i skrekkfilm-kretsene som forfatteren bak boken "The Films of Lucio Fulci", men har tidligere vært medlem i den eksperimentelle gruppen Coil.

Hans tunge, industrielle trommeslag setter et intenst preg på filmens tredje akt, hvor HELL'S GROUND forsøker å servere en ikonisk morder i samme stil som sine inspirasjonskilder. Her finner vi derimot ingen hockeymaske eller machete, men heller en brukakledd psykopat som slakter sine ofre med en gigantisk stålkule. Filmens slutt legger opp til en oppfølger som forhåpenligvis ikke er langt unna. Verden trenger flere av slike underholdende kulturcocktails.

DVDen fra TLA Releasing er ingen skuffelse. I tillegg til en stødig presentasjon av filmen, finner vi kommentarspor med regissøren, en herlig dokumentar om Omar Ali Khan og hans isbutikk, klipp fra premieren i Pakistan og en trailer.

No comments: