SERPENT'S TALE (1993)

aka KARALINK SULAR

Regissør: Kutlug Atama
Skuespillere: Gonen Bozby, Metin Uygun, Daniel Chace, m.f.


I motsetning til de fleste filmene i Onar Films sin katalog, faller denne Tyrkisk kurositeten ikke under "ekstrem-trash"-stempelet. Her finner vi ingen maskerte karakterer, ingen tyvlånt musikk og ingen spinnvill Cetin Inac. SERPENT'S TALE er regissert og skrevet av Kutlug Ataman, som på den tiden var rykende fersk fra filmskolen, og er regnet som den beste skrekkisen fra landet - denne gang uten ironien. Tim Lucas og Pete Tomb er bare noen folk som har trykket denne til sitt bryst.
Filmen er basert på et lite fragment av et historie som forfatteren, Mehves, svelget rett for han døde. Med andre ord, et synopsis i dette tilfellet blir litt vanskelig. Dette er en lang usammenhengende feberdrøm; en sammensmelting av forskjellige handlinger som utgjør en merkelig, merkelig helhet. Vi følger jakten på et mystisk skriv som inneholder hemmeligheter fra Gudene, men som dreper leseren i prossessen. En 800-år gammel prinssesse reinkarnert som en liten jente - og vampyr. En leiemorder som må hjelpe en kvinne til å finne hennes avdøde sønn som plutselig har blitt levende igjen.

SERPENT'S TALE består av en haug med fantastisk obskure scener, som blir nesten hypnotiserende på grunn av det nydelige fotoarbeidet og engasjerende musikken. Det hele er pakket inn i en sirkelformet stuktur som passer materialet som hånd i hanske. Skuespillet er ingenting å skrive hjem om, men står ikke i veien for nytelsen.
Når filmen er slutt sitter man igjen med flere spørsmål enn svar, for å si det mildt. Dette kan nok opplevels som frustrerende for noen, men klarer du å legge bort forståelseshatten og bare suge til den enorme stemningen og mystikken som preger hvert bilde, kan dette være en svært så inspirerende opplevelse. Pupi Avatis HOUSE WITH THE LAUGHING WINDOWS er en passende referanse når det gjelder atmosfæren, mens det visuelle minner mer om Argentos mest ekstreme verk, da spesielt SUSPIRIA.

Onars presentasjon av filmen er litt skuffende. Den analoge kilden rettferdigjør ikke Chris Squires foto, og er i overkant myk og detaljeløs. Teksten, som dukker opp i de Tyrkisk talende delene, er i tillegg brent fast i selve bildet. Det er ikke pent, men for all del, i slike tilfeller blir det litt feil å stille krav. Man burde egentlig bare være glad at slike filmen dukker opp på DVD i det hele tatt. Onar har i tillegg uttalt at verken regissøren eller produksjonsselskapet hadde tilgang til en bedre master.

På den positive siden er ihvertfall lyden brukbar, og ekstramaterialet er ganske greit. Her finner vi et 20-minutters langt intervju med regissøren, Kutlig Ataman. Her snakker han om hans første møte med film, hvordan SERPENT'S TALE ble en realitet og hans tanker om Tyrkisk film generelt. Ellers finner vi et bildegalleri, flere filmografier og en serie med trailere fra andre Onar utgivelser.

No comments: