SUPERMEN DONUYOR (1979)

aka THE RETURN OF SUPERMAN, TURKISH SUPERMAN

Regissør: Kunt Tulgar
Skuespillere: Tayfun Demir, Yildirim Gencer, Gungor Bayrak, m.f

Sammen med Cetin Inac, har Kunt Tulgar blitt selve symbolet på Tyrkisk søppelfilm. Han har medvirket i en hel haug med filmer, både som skuespiller, produsent og regissør. Tulgars karriere startet med en liten rolle i TARZAN IN ISTANBUL, hvor hans far fungerte som produsent. I 1973 fikk han sin første hovedrolle i Yilmaz Atadenizs fartsfylle perle THE DEATHLESS DEVIL som den maskerte Copperhead. Året etterpå debuterte han som regissør med TARZAN THE MIGHTY MAN, et prosjekt som var inspirert av hans fars suksess. I 1979 bestemte han seg å lage en Superman-film etter å ha sett, vel, Richard Donners SUPERMAN på kino. Usikker på hvordan han skulle løse effektene, fant han frem datterens Ken dokke, et stykke papir, hårføner, nål og trå. Dette var begynnelsen på SUPERMAN DONUYOR!

Tayfun Demir spiller Superman og hans sivile alter-ego Tayfun Kent. I tillegg til
å fange kriminelt avskum, jobber han som journalist for den lokale avisen. Han ser ut som å leve et godt liv, men plutselig dukker det opp en viss grønn stein.

Kunt Tulgars tolkning av Superman er en åndssvak film. Alt, absolutt alt, skrangler som en blind, alkoholisert mann på en velociped. Den er sjokkerende billig og mislykket, selv sett i forhold til andre filmer fra samme sjanger. Allerede fra første bilde, hvor vi ser planeten Krypton i form av julepynt, har denne filmen sikret seg tittelen som det mest ekstreme som er gitt ut av Onar Films. Og muligens den mest underholdende.

Effektene er uimoståelige i sin naive elendighet. Scenene hvor Superman flyr over Istanbul er pur gull, og opptrer støtt og stadig som en bragende oppnåelse. Hvordan Tulgar har løst Supermans egenskap til å se igjennom klær er også rørende enkelt. Som en kontrast til denne godhjertede inkompetansen, er Tayfun Demir ingen sympatisk Superman. Han forfølger målene sine som en iskald massemorder, og nøler aldri med å ta i bruk nevene av stål. Superman er rett og slett litt skummel i denne omgang med sitt livløse blikk og truende størrelse.

Med en perfekt spilletid på 67-minutter er SUPERMAN DONUYOR et høyoktan, mentalt tilbakestående mesterverk som er et obligatorisk kjøp for alle som synes Brian Singers SUPERMAN RETURN ble for glossy og lang. DVD-utgivelsen fra Onar Films tilbyr en ekstra film, Tunc Basarans IRON FIST: THE GIANTS ARE COMING, og et 45-minutters langt intervju med mannen selv, Kunt Tulgar. Her prater han om bransjen generelt, sine kollegaer og hvordan filmene hans ble en realitet. Det må også nevnes at DVD-menyene er riktig så stilige og bekrefter tidlig at kjøperen er inne for noe spesielt.

2 comments:

Rudi (Peefy) said...

Godt å vite at det er andre nordmenn som nyter denne filmen! :D

Hjorthen said...

Hehe, jeg har også sett Supermen Donuyor, men jeg vil ikke påstå at jeg nøt den. Det ville være for sterkt ja... men man glemmer den jo aldri.

http://hjorthen.org/?p=2725